Emiko Johansson
Software Developer – Utveckling“Jag hade inga tankar på att flytta utomlands” konstaterar Emiko när hon berättar hur hennes funderingar gick när hon växte upp i Fukuoka i södra Japan. Men så en dag, för mer än tio år sedan, råkade en viss svensk korsa hennes väg.
Rätt gissat. Det var han som skulle bli Emikos make.
Livet tog på så vis en oväntad och spännande vändning. Emiko följde sitt hjärta. Det blev Sverige och Skövde i stället för Japan och Fukuoka. Omställningen var stor, men hon blev hemmastadd efterhand och i dag råder ingen tvekan om var hon föredrar att bo: “Jag tycker att Sverige är bäst!”
Om Emiko vacklade lite i denna övertygelse blev hennes uppfattning orubblig när hon och maken testade en tid att bosätta sig i Japan. Till och med Kiwi, familjens stora fluffiga sibiriska katt, fick hänga med. Men efter ungefär ett år blev det Sverige igen. Skillnaderna var så pass tydliga. Emiko njuter av lugnet som råder på blågul botten, liksom den vackra naturen och inte minst utrymmet för mer fritid. Japanernas fixering vid jobbet kan hon vara utan. Det är en kultur hon knappast saknar.
Men vad skulle hänt om inte ödet hade fört vår mjukvaruutvecklare till en annan kontinent? Emiko funderade på att bli logoped. Hennes goda betyg i japanska under skolåren tyder på att det yrket kanske hade passat henne. Men i och med miljöombytet, från Japan till Sverige, såg hon en intressant möjlighet att arbeta med data precis som sin make. Lite grann av språkmässiga skäl. Dataspråket är relativt globalt. Det krävdes ingen perfekt engelska eller svenska från första sekund.
Studierna till systemutvecklare klarades av på distans och under återkomsten till Japan jobbade hon på ett företag i Tokyo inriktat på att bygga applikationer för vuxenutbildning. Ja, och sedan var det dags för Sverige på nytt.
Här består livet av mycket mer än data och programmering. Emiko gillar att promenera, träna och laga mat. Som så många andra japaner är hon superförtjust i ramen. Hennes egen variant har sidfläsk och grönsaker som huvudingredienser.
Noterat om Emiko:
* I Skövde har Emiko fått smak på en lokalproducerad specialitet: färsk honung, Det blir kontinuerliga inköp. Enligt Emiko gör sig honungen som bäst i yoghurt med frukt och i en kopp svart te.
* Två av Emikos smultronställen är Käpplundasjön och Havstenasjön i centrala Skövde. Att sitta på våren och lyssna på fågellivet tycker hon är en njutning.